Amerykańska burgerownia w Polsce? Otwórz ją właśnie Ty!
Czy będąc dzieckiem, marzył Ci się amerykański sen? Chciałeś odwiedzić Nowy Jork, wspiąć się na Statuę Wolności i skosztować słynnych nowojorskich burgerów? Hmm… O tych burgerach śni wielu. Soczyste, smaczne i rozpływające się w ustach. Jeśli Twoje marzenie się nie spełniło, spraw, aby ten sen ziścił się w inny sposób. Otwarcie burgerowni w amerykańskim stylu może być strzałem w dziesiątkę! Ten popularny fast food prawie nigdy się nie nudzi. Sprawdź, co zrobić, żeby rozkręcić swój biznes!
Pomysłowe menu
Aby Twój lokal znakomicie funkcjonował i przynosił zyski, jego głównym atutem musi być menu. Jeśli chcesz przyciągnąć klienta, serwowane potrawy muszą być smaczne, a produkty muszą być dobre jakościowo. Podczas tworzenia menu sprawdź, czym możesz wyróżnić się na tle konkurencji. Poza standardowymi pozycjami w karcie takimi jak burgery wołowe czy drobiowe skup się na bezmięsnych daniach, tym bardziej że z roku na rok coraz więcej ludzi przechodzi na wegetarianizm lub weganizm. Dobrym pomysłem może być jakieś nietypowe połączenie np. bułka z musem z mango i jajko sadzone. Wiele osób zwraca również uwagę na nazwy poszczególnych burgerów – śmieszne lub przywołujące jakieś konkretne postacie/miejsca/wydarzenia zdecydowanie bardziej zapadają w pamięć niż zwykłe nazwy.
Amerykańskie wnętrze
Jak już wcześniej wspomniano, burger kojarzy się z Ameryką. Spraw, aby i Twój lokal przypominał klimatem miejsca zza oceanu. Przy niewielkim wysiłku i zaprojektowaniu kilku detali klient, wchodząc do Twojej burgerowni, może poczuć się, jakby się teleportował. Jak to zrobić? Zwróć uwagę na kilka kluczowych elementów wystroju. Przede wszystkim skup się na kolorystyce. Flaga USA to czerwone paski i białe gwiazdki na niebieskim tle – taka kolorystyka w połączeniu z neonami doda wnętrzu blasku. Stare plakaty na ścianach i sofy rodem z lat 50. wyróżnią lokal na tle innych, a rury stalowe będące częścią konstrukcji długiego baru nadadzą miejscu stylu loftowego.
Wyposażenie – co potrzebujesz?
Jaki sprzęt będzie Ci potrzebny, gdy będziesz chciał otworzyć burgerownię? Co wyposażenia lokalu przydadzą Ci się szczególnie płyty do smażenia, grille, maszyny do mielenia mięsa i formierki do mięsa. Dzięki temu praca będzie przebiegała szybko. Ponadto pomyśl o szafach chłodniczych, gdzie będziesz mógł przechowywać produkty i półprodukty, a także o zmywarce gastronomicznej – nie warto tracić cennego czasu na zmywanie naczyń. Odpowiednio dobrane maszyny gwarantują sprawną i wydajną pracę, a i to w znacznym stopniu wpływa na satysfakcję klientów.